Saturday, 24 August 2013

Passion for fashionable - Part 1 : High heels


                  

Assalamualaikum ,

             Hi beauty ,gorgeous ,cutie ,pretty :)
how's your day ? Berjalan dengan lancar tak ? Hehehe ..

Okayy ,
             Siapa kat sini yang gila kan fashion ? Angkat tangaaaaann !! :p
HAHAHAHA . Well ,tak salah nak ber-fashion pun tapi biar kena pada tempat ,masa malah cara ber-fashion . Jangan ikut selera mata kita je . Orang lain pun memandang jugak . Engkau nak kena kutuk belakang belakang ? Hahh ! Nasib baik belakang ,kalau depan ? Tak ke naya nama nya .

Haaaaa ,
          so this time kita discuss ,story story ,merepek merepek about fashion je nak ? :p
Girls ,come on . I know you like fashion ,kan ? :D HAHA . Girls love fashion . Girls love shopping . Girls love high heels ,Girls love beauty . Semuaaaaa girls je .


            

Tak jugaaakk . Boys pun ada yang gila fashion what . Smart smart je kan . Lagi lagi sekarang tengah trend hipster :p Ajet ajet korean je kan . Girls yang memandang pun melting je . HAHAHA ,but not me ! Errr ...

Untuk muslimah yang bertudung pun ada fashion nya jugak . Tak kan kita nak pakai jubah hitaaaaamm je sepanjang masa kan . Ber-fashion lah ,tak ada salah nya pun . Asalkan menutup aurat ,tidak terlalu menonjol dan sebagai nya . Sebagai contoh :


               





Bagi pencinta kasut ,high heels ,flat shoes dan sebagainya ,
Korang jangan nak matching kan kasut dgn dress-up korang suka suka je !
Kangg ada yang kena 'sakai' dengan public kang baru padan dengan muka tuu .

The important thing is ikut kemampuan badan korang ,
ikut situation ,event or whatever lah kan .
Tak kan nak pergi pasar pun nak pakai stiletto ,ada yang kena baling ikan kang :D
Hahahaha !

Eyra pun bukan lah pandai sangat pasal fashion .
Tapi ada lah sikit 'tips tips' tak guna dalam kepala nie .
So nak share kan sikit kat korang ,bolehh ? :p


Based on event and condition badan korang .

1 . Nak ber-shopping / Berjalan lama .
Untuk situasi macam nie ,eyra rasa better korang pakai flat shoes (kasut yang bertapak leper) je .
Flat shoes nie sesuai untuk pelbagai jenis outfite .


Mudah ,simple ,look nice
too . Ringan dan tak menyakitkan kaki korang .


Bagi yang teen teen tuu ,nak nampak funky pilih lah yang mcm nie :)
Bagi yang jenis suka nak berkasut jugak ,sarung tuu yang jenis litup tuu
yang macam kat bawah nie cantik kan ? :p



Sempoi je :p colourful pulak tuu .


2. Ke majlis perkahwinan / open house .
Untuk situasi yang macam nie pencinta high heels yg macam eyra boleh lah action ! :p
HAHAHAHA .

Waktu waktu macam nie lah kita nak jadi 'Datin' kan :p
Tapi caution untuk mereka yang berbadan gempal atau berisi berisi tuu .
Korang kalau nak pakai high heels eyra cadang kan korang pakai high heels
yang tapaknya tebal tuu atau lebih dikenali dengan nama wedges .
Nie contohnya :


Tapi beragak jugak ,jangan lah korang pergi pilih wedges yang sampai 7 ,8 inci tuu .
Kalau terpeletok macam mana ? Tak ke malu weyhh !

Macam nie kurang sikit risiko nak tergolek golek tuu kan .

Pada eyra sendiri lah ,kalau open house tuu korang nak pakai high heels ,jangan pilih yang
bertali pinggang tuu . Susah bhaii ! Leceh !



Singgah satu rumah nak kena buka tali pinggang nya .
Kalau kenduri kawin tak apa ,sbb korang tak kena bukak kasut kan
kalau nak masuk dewan .

So ,eyra selalu beli yang berzip punya .
Zip senang sikit berbanding tali pinggang tuu .
Zzzzzaaaapp ! je :p


Kalau nak yang laaagi senang ,pilih yang sarung je tuu .
Haaaa yang ssssaaaapp! je :D
HAHAHAHA .
Tadi zzaaapp! kan ,nie yang ssssaapp! pulak .



Eyra tak cadangkan korang pakai stiletto .
Stiletto memang cantik ! Me-mang cantik .


Tapi sakit lah . Dengan tumit dia yang tinggi dan haluuusss tuu .
Dengan muncung tajam kat depan tuu . Herhh .
Kalau terbenam dalam tanah ke ,
tak pun tertikam orang depan ke ,
tak ke kes mahkamah namanya tuu .
Untuk yang bertubuh rendah dan langsing ,
korang nak pakai ,pakai lahh sebab korang ringaaaann .
Untung laa kaaaaaann -..-"

3. Aktiviti aktiviti aktif ! :D
Kalau yang macam nie ,tak yah bagi tau pun korang tau kan .
Aktif ,tak kan nak pakai high heels kot minah oii !!
Mesti lah pakai sneakers .
Tapi yang pakai sneakers nie tak semestinya yang aktif .
Kadang kadang ada yang ikut mood fashion dia .
Ada yang jenis boyish sikit tuu .
Macam macam lahh .


Mesti korang bayangkan sneakers yang macam nie kan :p
Eleehh ,tau daaaaa . Korang memaaaanngg !
Sneakers ada banyak jenis ,banyak trend sayaaaaannggg .

Yang ini pun sneakers jugak nama nyaaa :)
Smart kan ?
Sneakers macam nie ,sesuai untuk mereka mereka yang memakai seluar pendek
atau lebih dikenali sebagai short pants ,Skirt ,skinny jeans dan yang sama waktu dengan nya .


sbb nak nampak kan ketinggian kat bahagian buku lali kasut tuu .


Yang ini pulak contoh contoh  heels sneaker .
Heels sneaker nie sesuai untuk outfits yang macam nie .
Means ,jeans and long sleeve t shirt .




Kalau eyra ,eyra lagi suka wedges sneakers ;)

Sebab ia nampak cool !
High fashion . Smart . Gorgeous .
And sesuai untuk macam macam outfit .
Nak tengok contoh ? :p
Naaaahh !!


HAHAHAHA ! xD
Amacam ? Boleh beli satu untuk eyra tak ?


Haaaiiihhhh~
Baru cerita pasal kasut ,dahh menjela .
Belum masuk pasal handbags ,
Baju , Tudung/shawl ,
Accessories lagi .

Haaaihh perempuan perempuan~
*Geleng kepala*

Banyaaakk lagi pasal shoes nie ye tuan tuan dan puan puan .
Tapi orang yang cetek ilmu fashion macam eyra nie
tak pandai lah nak cerita kan semua kat korang .
Kangg salah kangg kena bash pulak kan -,-"

Okayy lahh ,next time kita cerita pasal handbags
pulak eyhh :p Sorry lahh ,pasal bahasa campuran eyra
yang tahh apa apa nie . Tak pun pasal benda benda yang eyra repek kan tuu .
Korang kalau suka FOLLOW lah eyra ,
Tak suka COMMENT .
Lain kali eyra boleh perbaiki silap eyra dalam 'merapu'kan blog nie .


Chaaww ! :)
Assalamualaikum .