Thursday, 19 September 2013

Makna disebalik warna rose


Assalamualaikum semuaaaaa ^^
Siapa dkad sini dia
pencinta bunga rose ?
Angat tangan ! Angkat tangan ! :p
Ngeehhhh~
Kepada yang angkat tangan tuu .
Rose warna apa yang korang gila kan ? :)
Korang tau tak ?
Ada makna disebalik warna bunga rose nie .

Okayy . Sebelum kita nak
bebel-bebel pasal makna desebalik warna
bunga rose nie .
Eyra nak cerita lah serba sedikit
mengenai bunga rose dulu.
Rose atau dalam Bahasa Ibunda kita, Mawar
merupakan tumbuhan yang cantik .
Kadang-kadang menjalar-jalar dan ada duri yang
boleh tahan gak laa tajam nya .
Terdapat lebih daripada 100 spesis
dimana kebanyakkan nya berasal dari Asia :)
Dan selebihnya mungkin dari Eropah .
 Rose terdapat dalam pelbagai warna
yang mempunyai maknanya yang tersendiri .
*Cewaahh! Dah macam blog dokumentari
pulak kan :p *
HAHAHA .


MERAH
Maksud : sayang ,cinta ,rindu ,keinginan

Lebih kurang agak-agak korang
segan nak cakap " I Love You" dkad
Si Dia ,korang bagi je bunga rose merah nie ;)
Faham laa dia nanti *Ehh ? *
HAHA . Kalau dia tak faham . Korang suruh dia
search dkad google .
Tak pun bagi je link blog eyra nie !
* Ehh ? Promot pulak :p *


MERAH JAMBU (PINK)
Maksud : Kekaguman ,kebahagiaan ,kesyukuran ,
Kemanisan dan tidak bersalah .

Okayy ,dalam pemahaman eyra sendiri
rose pink nie korang patut
bagi dkad orang sebagai tanda minta maaf .
Tak pun untuk menunjukan kekaguman kita
terhadap Si Dia ^^ dan sebagainya .


KUNING
Maksud : Permulaan sesuatu perhubungan ,
Tanda persahabatan.

Dalam bahasa kita macam scandle laa .
Nak kata couple ,tak .
Tapi perasaan sayang akan hubungan tuu kuad .
Err. . .cinta platonik !
Pernah tengok tak Movie
Hanya Aku Cinta Kau Seorang .
Haaaa! Macam tuu lahh .


PUTIH
 Maksud : Suci ,bersih ,tidak bersalah

Suatu permulaan .
Suci ? Bersih ?
* Alaahh! Korang faham laa -,- *


BIRU
Maksud : Sukar untuk difahami ,
Fantasi ,Misteri .

Kira macam berangan laaaa~
Korang suka dia tapi tak bagi tau dia .
Tak keruan macam tuu laa :/
Termenuuuuunngg je ,
dahh tuu tiba tiba tersengeh sorang-sorang .
Haaahh! Angaaauu ! :D Yes ,angau .
Fairytale semata-mata .
Booooo !! Apalahh .
HAHAHAHA .


ORANGE
Maksud : Semangat dalam suatu hubungan ,
tertarik ,mempunyai hasrat yang kuat ,
bangga ,nafsu!

Rose orange nie bermaksud
korang tertarik lahh dkad dia .
* Tak tau nak cakap macam mana -..- *
Berkeinginan ? Nafsu ?
Okaaayy tuutttt ....


LAVENDER ROSE
Maksud : Perasaan jatuh cinta ^^

Menyampaikan perasaan bahawa kita sedang
dilamun cinta . Lebih kurang macam jatuh cinta pada
pandangan pertama .
Aww aww ! Bukan nak tipu lahh .
Masa birthday eyra 20th March 2012
Ajie ( Future husband ) bagi lavender rose
dkad eyra dengan cadbbury sekali .
Mmmmeeooowww~

Tarikh 20 haribulan sangat bermakna buat kami
sebab 20th June merupakan tarikh
lahir Si Dia . 20th March
merupakan tarikh lahir Eyra .
Dan 20th Jan merupkan tarikh permulaan
perhubungan kitaorang as a couple .
a SWEET couple actually .
* Ehh ! :D *
HAHAHAHA .


HIJAU
Makna : Damai ,harmoni ,
kemewahan ,kesuburan ,ketenangan .

Merupakan simbol kedamaian
atau membawa maksud ,
" Semoga hidup makmur "
atau
" Semoga dapat kesihatan tubuh badan "
*Alaaahh! Yang semoga-semoga
tuu lahh *


HITAM
Makna : Kematian ,perpisahan ,
keseorangan .

Selalu warna hitam menunjukan
bahawa ada kematian kan .
Apa orang kata ? Bergabung ?
Haaa~
Agak-agak dahh klesh ke kan .
Fewhh~


Okayy kalian !
Rasanya itu sahaja warna rose yang eyra tau .
Eyra dulu cari makna-makna disebalik
warna-warna rose nie pun sbb laki
eyra pernah bagi dkad eyra Lavender Rose
suatu ketika dahulu .
Tak ada lahh DA-HU-LU ,
Tahun lepas . Time tuu kitaorang baru-baru lagi :)

Alhamdulillah esok ,
20th Sept 2013 .
Relay kitaorang dahh
Setahun 8 Bulan .

Masih terasa in love lagi
macam baru-baru couple .
* Cewaahh! Apahal aku merepek pasal
nie pulak -..-" *

Apa-apa pun doakan hubungan kami
supaya berkekalan selama-lamanya.
Direstui dan diredhai :')
Amiiinn~


Ehh korang!
Korang pernah dapat rose warna apa ? :p
Tak pun ,rose warna apa
yang korang angan-angan kan untuk dapat ?
Shaaarree laahh sikit .
HEHEHE .

Okaayy ! thanks yau sudi baca blog repek eyra nie ^^
Chaaaaww .